CD Recensies

WEBER: KLARINETCONCERTINO; GRAND DUO; KLARINETKWINTET E.A.

Weber: Klarinetconcertino in Es op.26 JWV. 109; Ouverture Der Freischütz J. 277; Grand duo concertant in Es op. 48, J. 204; Klarinetkwintet in Bes op. 34, J. 182. Jörg Widmann (kl) met het Iers Kamerorkest c.q. Denis Kozhuskkchin (p). Alpha ALPHA 637 (69’26”). 2016/9
 
Weber moet erg enthousiast zijn geweest over her spel van Heinrich Joseph Bärmann uit het hoforkest in München. Voor hem schreef hij een aantal werken dat nog steeds tot het kernmateriaal voor dit instrument behoort. Weber schreef ze vlot en goed voor hem en de Beierse koning bestelde meer. In Bärmanns klarinet trof Weber een instrument dat goed aansloot bij de brille van zijn eigen pianospel.
Met de klarinetkwintetten van Mozart en Brahms behoort dat van Weber tot de onaangevochten stukken voor deze bezetting. Het Concertino is een  kranig broertje van beide Klarinetconcerten en het Grand du concertant wijst met zijn gevoelswereld vooruit naar de Ouverture Freischütz die daarom ook terecht op deze cd is opgenomen met het Iers Kamerorkest waarvan hij eerste dirigent is.
Klarinettist Jörg Widmann maakt een dubbel debuut op Alpha met zijn eerste cd voor dit label en zijn eerste optreden als dirigent met het Iers Kamerorkest. Niet alleen klarinetspelen doet hij prachtig, het dirigeren gaat hem ook goed af. Het betekent dat hij nu al een plaats kan innemen naast de beste eerdere vertolkers, zoals Emma Johnson, Anthony Pay, Sabine Meyer, Ernst Ottensamer en Sharon Kam.
Pianist Denis Kozhuskkchin begeleidt hem trouw in het Grand duo. Dit schijnt het begin te zijn van een reeks opnamen van Alpha waarin Widmann ook als componist wordt voorgesteld.