CD Recensies

OCKEGHEM: MISSA PROLATIONUM E.A., TARUSHKIN

Ockeghem: Missa prolationum; Lupi: Ergone conticuit – in Johannem Ockegi, musicorum principem, Naena. Capella Nova o.l.v. Richard Tarushkin. ASV GAU 103R (42’36”). 1986

 

Muziek die als het ware woekert componeerde Johannes Ockeghem die lang aan het Franse hof werkzaam was. De afzonderlijke koorstemmen grijpen kunstig in elkaar. Cesuren komen vak niet tot stand. Behalve van mystieke momenten is sprake van een uitzonderlijke structuur, waardoor bijvoorbeeld tegelijkertijd verschillende maatsoorten en maten gelijktijdig klinken. De Missa prolatonium is wat dit betreft een wonder.

Na de dood van de hooggeachte meester grepen veel dichters en musici naar de pen om klaagliederen c.q. motetten te schrijven. Johannes Lupi (ca. 1506-1539) gebruikte daarvoor een tekst van Erasmus.

Wie de sterk countertenoraal gekleurde klank van het Hilliard ensemble (Hilliard HL 1002) en de Tallis Scholars (Gimell 454.935-2) in het werk van Ockeghem niet zo aanstaat, kan veel genoegen beleven aan deze uitgave van het 18-koppige koor van Tarushkin. Dat de in een Amerikaanse kerk gemaakte opname vrij droog klinkt, is van voordeel hier.