CD Verzamelprogramma's

UJSZÁSZI, KINGA: CABINET OF WONDERS

Kinga Ujszászi: Cabinet of wonders. Vilsmayr: Vioolsonate in Es; Visconti: Vioolsonates nr. 1 in c en in F: Schreyfogel: Vioolsonates in e, d en Es. Met Tom Foster (kl). First Hand Records FHR 89 (58’52”). 2020  
 
De Hongaarse barokvioliste die in Boedapest en Londen studeerde en in diverse oude instrumenten ensembles speelt, ontwikkelde een speciale belangstelling voor de muziek van onbekende componisten. Haar eerste opname met luitenist Jadran Duncumb onder de titel ‘Assassini, assassinati’ (moordenaar en vermoordden, Ambronay AMY 308) met muziek van de zeventiende eeuwse Italianen Albertini, Marini, Pandolfi Mealli, Castaldi en Stradella geeft daar al blijk van. Stradella en Albertini werden inderdaad vermoord en Pandolfi Mealli was op Sicilië ede moordenaar van de castraat Gioannino Marquett en ook Castaldi was bij een moord betrokken.
Op deze nieuwe cd richt de violiste haar blik wat verder naar het noorden op de Oostenrijkse Biberleerling Johann Joseph Vilsmayr (1663 - 1722) wiens werken zijn verzameld in Artificiosa concentus pro camera uit 1715, Corelli leerling Gasparo Visconti (1683 - 1731) die vooral in Londen werkzaam was en de in Zwiserland geboren Johann Friedrich Schreyfogel (ca. 1707 - 1749) over wie slechts weinig bekend is.
Het gaat om een programma met zes fantastische, soms wat vreemde (Vilsmayr met in feite een Partita, een van de zes die hij schreef), maar ook twee erg mooie Vioolsonates van Visconti en liefst drie van de in Zwitserland geboren Schreyfogel, waarvan sommige cd premières zijn, opgediept uit Schrank II van een Dresdense muziekcollectie. 
Het zijn muziekwerken die speciale, grote technische en expressieve vaardigheden eisen willen ze tot hun recht komen en daarvan is gelukkig voldoende sprake bij Kinga Ujszászi en haar begeleider Tom Foster, die allebei ook leden zijn van het English Concert baroque orchestra. Erg mooi gespeeld en heel mooi opgenomen.
Dit is de eerste opname uit een serie Rariteitenkabinet die nieuwsgierig maakt naar wat volgt.